- 26.4.2018

Digi-taka – näin saat enemmän irti digistä

Jos rakastat jalkapalloa, tiedät varmasti käsitteen ’tiki-taka’. Se viittaa nopeaan liikkeeseen ja pallonhallintaan perustuvaan pelityyliin, muun muassa FC Barcelona ja Espanjan maajoukkue tunnetaan tiki-takastaan. Pelityyliä tekivät tunnetuksi Johann Cruyff, Luis Aragonés ja Vicente del Bosque.

Olennainen osa tiki-takaa ovat jatkuvat paikanvaihdokset sekä nopeat ja terävät syötöt, joilla pyritään murtamaan vastustajan puolustus. Cruyff itse kutsui pelityyliään kokonaisvaltaiseksi jalkapalloksi (futboll total), jossa jokainen kenttäpelaaja sekä hyökkää että puolustaa.

Miten tämä liittyy meihin, ja digitaalisiin palveluihin sekä teknologiaan? Digitalisaatiota ja siihen suhtautumista voi myös ajatella erilaisten pelityylien kautta. Toiset puolustavat enemmän ja tekevät satunnaisia vastahyökkäyksiä. Pitkä päätyyn ja menoksi! Toiset taas ovat omaksuneet hyökkäävämmän pelityylin ja härnäävät kilpailijoita jatkuvasti kuudentoista metrin alueella.

Sitten on taas niitä, jotka pelaavat futbol totalia, luovat tilaa digitaalisille kokeiluille ja sitouttavat asiakkaita sekä henkilöstöä ulkoisten ja sisäisten palveluiden suunnitteluun.

Se koskettaa kaikkia

Jalkapallo on maailman suurin ja seuratuin urheilulaji. Vastaavasti digitalisaatio koskee kaikkia, siis ihan jokaista organisaatiota. Jopa perinteisistä teollisuuden alan yrityksistä on tullut ohjelmistotaloja.

Klassinen tapa pelata IT:tä oli pistää pitkä päätyyn, ojentaa uusi teknologia henkilöstölle käyttöön ja toivoa, että kaikki menee hyvin. Tässä pelityylissä IT-projektit olivat erillisiä saarekkaita, irrallaan muun henkilöstön ja sidosryhmien kokemuksista.

Jalkapallossa vastahyökkäykset ovat edelleen tärkeä ase, mutta puolustus ei pärjää ilman hyökkääjien apua, eikä hyökkäys ilman puolustajia. Jalkapallossa sekä ylä- että alakerta tarvitsevat toistensa tukea eli IT-osaston pitää tukea HR- ja viestintäosastoja uuden teknologian jalkauttamisessa. Niin ikään HR:n ja viestintäosaston pitää tukea IT-osastoa uuden teknologian viestimisessä ja käyttöönotossa.

Kun uutta teknologiaa tulee taloon, on tärkeää osallistaa koko jengi. Ihmisten tarpeet, toiveet ja osaamistaso ovat erilaisia, mutta kaikki pitää jollain tavalla saada mukaan.

Monet pitävät tiki-takaa hieman tylsänä pelityylinä. Mutta sen hienous piilee koko joukkueen osallistamisessa. Vastaavasti kun uutta teknologiaa tulee taloon, on tärkeää osallistaa koko jengi. Ihmisten tarpeet, toiveet ja osaamistaso ovat erilaisia, mutta kaikki pitää jollain tavalla saada mukaan.

Näin pelaat digi-takaa

Digi-taka on digitaalisten työkalujen kokeiluun kannustavaa kulttuuria, jossa tiimeille ja joukkueille annetaan vastuuta ja mahdollisuuksia. Digi-takaa pelaavat vahvat digitaaliset kulttuurit, joissa teknologia on apuväline eikä hidaste.

Digi-takaan kuuluu jatkuvat pilotit ja oppiminen. Kokeillaan jotain uutta teknologiaa tiimin kesken, kerätään kokemukset ja jaetaan kokemukset eteenpäin. Jokaisesta pelitilanteesta ei aina synny maalia, mutta se on pelin henki. Kun jokin asia havaitaan toimivaksi, on aika ottaa teknologiaa käyttöön isommin organisaation sisällä.

Osana digi-takaa tiimin ja tiimin jäsenten täytyy kyetä omaksumaan erilaisia positioita. Itseohjautuvuudesta ja oman työn vastuusta puhutaan paljon, ja teknologian pitäisi tukea näitä modernin työelämän piirteitä.

Digi-taka ja data

Tämä vuosi on jalkapallofaneille merkittävä vuosi, sillä kesällä pelataan MM-kisat. Yhtä suurta hypeä yritysmaailmassa aiheuttaa tietenkin tekoäly ja sen avulla toteutetut sovellukset. Nyt jo on selvää, että tekoäly muuttaa asioita. Ja paljon.

Microsoftin tuoreen selvityksen mukaan suomalaisilla organisaatioilla on loistavat edellytykset ja mahdollisuudet tekoälyn hyödyntämiseen.

Selvityksen mukaan suurimmat haasteet liittyvät seuraaviin asioihin:

  • datan luotettavuus ei ole vielä riittävällä tasolla (80 prosenttia vastaajista)
  • teknologiat eivät ole vielä tarpeeksi valmiita (55 %)
  • valmius tekoälyn hyödyntämiseen ei ole riittävää (55 %)

Urheilussa numerot ovat olleet tärkeässä roolissa jo pitkään. Myös jalkapallossa harrastetaan moneyballia ja hyödynnetään tilastoja päätöksenteossa. Perinne juontaa juurensa baseballin parista, jossa otteluiden tapahtumia on tilastoitu hyvin pitkään. Jalkapallossa numeroiden avulla tehdään päätöksiä muun muassa pelitaktiikoiden ja avauskokoonpanon suhteen.

On totta, että datavarantojen pitää olla kunnossa, jotta tekoälystä saadaan paljon irti. Mutta, estääkö se kokeilemasta ja pilotoimasta miten teillä voitaisiin hyödyntää tekoälyä? Tuskinpa.

Kuka pelkää paitsioita?

Jos haluat enemmän irti digistä juuri nyt, älä kuuntele todennäköisyyksiä. Jälleen kerran, jos olet jalkapalloilun ystävä, Leicester City FC herättää sinussa varmasti jonkinmoisia tuntemuksia. Joukkue voitti Valioliigan mestaruuden kaudella 2015-2016 vastoin kaikkia odotuksia ja todennäköisyyksiä. Kauden alussa Leicesterin todennäköisyydet voittaa mestaruus olivat 5000-1.

Älä siis tyydy todennäköisyyksiin vaan luota joukkuepelin voimaan! Eikä paitsioita kannata pelätä, tässä kohtaa se voidaan tulkita vaan liiallisena innostumisena. Väitän, että tässä tapauksessa paitsio on parempi kuin vastustajan kuudentoista metrin alueen välttely.

Kokeile. Seura ja tarkastele lukuja. Mikä vaikuttaa mihinkin. Lopulta vain tuloksilla on merkitystä eikä maalittomista tasureista tykkää kukaan.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)