Mikä saa suomalaisen SharePoint-nörtin reagoimaan täysin spontaanisti ja riemastumaan julkisessa kulkuneuvossa? Tietenkin Groupifyn saatavuus tuotantoympäristöissä!

Vielä keskiviikkona aamulla Office 365 Keep on Track -webinaarissamme hieman skeptisinä puhuimme siitä, kuinka Groupifyta saadaan vielä jonkin aikaa odottaa, mutta jo saman päivän aikana oli Kashmanin Markilla tarjota ilouutisia SharePoint-yhteisölle; Groupify on täällä. Tällä kertaa oikeasti! Tai no, ainakin Targeted release -tenanteissa 🙂

Uutisen luettuani ja välittömästi sen jälkeen omin silmin todistettuani klassisista SharePoint-työtiloistamme kauan kaivatun toiminnallisuuden olevan todellakin täällä, en voinut muuta kuin henkäistä äänekkäästi ilosta. Kanssajunailijat loivat tämän vuoksi kosolti kummastuneita mutta myöskin huvittuneita katseita suuntaani, mutta mitäpä siitä, kun riemuni oli niin ilmeinen.

Mitä tämä kaikki siis käytännössä tarkoittaa?

Modernisointi käsityönä

Kuten Markin blogautuksesta, helpoimmalla uutta toimintoa pääse kokeilemaan käsityönä. Tämän tekemiseen sinun tulee olla modernisoitavan sivun sivustokokoelman järjestelmävalvoja (site collection admin), joten ihan kuka tahansa ei tätä pääse kliksuttelemaan. Valinta tapahtuu asetukset-rattaan alta sivuston oikeasta yläkulmasta.

 

Tämän jälkeen tulee vielä väli-ikkuna, jossa kerrotaan mitä on tapahtumassa ja annetaan mennä.

 

 

Sen jälkeen kerrotaan vähän tarkempia speksejä. Sivuston url-osoite pysyy samana, mutta ryhmän sähköpostiosoitetta, kuvausta ja yksityisyysluokitusta voidaan muuttaa. Connect group -napin painamisen jälkeen voidaan vielä lisätä sivustolle omistajia ja jäseniä.

 

 

Huomioithan, että SharePoint-sivustoon AD-ryhmillä luvitetut käyttäjät eivät muutoksen jälkeen ole ryhmän jäseniä/omistajia, sillä O365-ryhmät eivät tue AD-ryhmillä luvittamista.

 

Tässä vielä sivusto groupifioinnin jälkeen – kaikki on modernia.

Mitä taustalla siis tapahtuu?

Azureen/O365:een luodaan samanniminen O365-ryhmä, jolla on sähköposti, moderni SharePoint-sivusto ja aktivoitaessa kaikki muutkin O365-sovellukset, joita ryhmän luominen yleensäkin tuottaa.

Uusi SharePointin etusivu on moderni ja alkuperäisessä sivustossa mukana olleet kirjastot ja listat säilyvät mukana, joskin niissäkin on jatkossa moderni ulkoasu (jos sitä ei ole jo ollut käytössä). Sivustolla on luonnollisestikin käytössä myös modernit SharePointin webosat. Ihanaa, eikö totta?

Uusi etusivu luodaan uutena sivuna osoitteeseen /SitePages/Home(1).aspx, mutta jos se häiritsee, voi sitepages-kirjastosta helposti käydä poistamassa vanhan home.aspx-sivun ja muuttaa uuden muotoon home.aspx.

Huomioithan myös, että jos sivustollasi sen ollessa vielä klassinen, oli käytössä etusivulla jotain tiettyjä webosia, ne eivät muutoksen myötä näy modernilla sivustolla, eli ne on tarvittaessa lisättävä etusivulle uudestaan.

Modernisointi Powershellillä

Yllä kuvatun modernisoinnin voi myös tehdä Powershell-skriptillä, johon löytyy ohjeistusta täältä. Ohjeessa varoitetaan ainakin toistaiseksi, että skripti on preview-vaiheessa, tulee muuttumaan eikä sitä suositella tuotantoympäristöissä käytettäväksi. No, tämä huimapää-Meteoriitti ainakin sai sen onnistuneesti toimimaan, mutta noudattakaa varovaisuutta omissa ympäristöissänne.

Koko hommasta on tarjolla runsaasti dokumentaatiota useammassakin lähteessä, joita vielä tätä blogia kirjoitettaessa ei oltu päivitetty muuttunutta rolling out -statusta vastaavaksi. Kannattaakin lukea dokumentaatio huolella läpi ennen kuin lähtee suurella mittakaavalla modernisoimaan sivustoja ja tutustua tarjolla oleviin ”modernisaatioscannereihin”.

Valon klassiset työtilat

Jos sinulla on käytössäsi Valon klassiset työtilat ja haluat muuttaa ne moderneiksi, se onnistuu! Testasimme SiMellä nimenomaan Valon työtilojen modernisointia ja hyvinhän se kävi. Jos suunnittelet Valon toisen sukupolven Tiimityötilojen (aka Teamwork 2.0) käyttöönottoa ja olet odotellut Groupifyn saapumista saadaksesi klassiset työtilat osaksi sitä, sekin on nyt mahdollista.

Huomioithan, että jos klassiset työtilasi ovat hevisti räätälöidyt ja haluat pitää räätälöintisi, jumppaa voi olla tiedossa vähän yllä kuvattua enemmän. Ota kuitenkin rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan yhdessä mitä niille voidaan tehdä.

Joko laitetaan teillekin klassiset työtilat moderniin kuosiin? Ota yhteyttä!

Tietoa kirjoittajista

Product Owner

sari.soinoja@valointranet.com

Vieraileva kirjoittaja. Product Owner Valo-tuoteperheessä sekä Keep on Track -webinaarien vetäjä.

Kirjoitukset (20)

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)