- 12.6.2018

Meteoriitin kätyrit toimivat liinisti

Tiedät varmasti Minionsit, tai Kätyrit suomeksi; ne söpöt keltaiset pallerot, jotka palvelevat kunnianhimoisia pahiksia ja auttavat heitä ilkeiden suunnitelmien toteuttamisessa. 

Meillä on Meteoriitilla omat kätyrimme, joiden päämäärä eroaa tosin edellisestä. Meteoriitin Minions-tiimi edustaa uudenlaista organisoitumisen mallia, jonka avainsanat ovat itseohjautuvuus ja ketteryys.

Minions-tiimi on tällä hetkellä nelihenkinen. Tiimiin kuuluu Sari Soinoja, Jani Jaakola, Jouni Pohjolainen ja Harri Niemeläinen. Itse ilkimyksenä ja kummisetänä toimii Mikko Niemi. Tiimin vastuulla on muun muassa Meteoriitin Valo-toimitukset.

Meteoriitin Minions-tiimi

Jani, Jouni, Sari ja Harri eli Meteoriitin kätyrit.

”Nimi oli ihan tajunnanvirtaa, mutta se jotenkin kuvasti tiimin olemusta. Harri oli tiimin ainoa jäsen, joka ei ollut nähnyt elokuvia. Nyt on kaikki leffat katsottu porukalla,” Jani kertoo.

Jokaisella kätyrillä on oma roolinsa, mutta tiimin ketteryys perustuu siihen, että yksi tiimin jäsen voi lennosta ottaa haltuun toisen tiimin jäsenen tehtävän.

Sari voi esimerkiksi valmistella asennuksen edellisenä päivänä, ja Jouni ajaa sen loppuun heti aamulla. Homman ydin on kapulan nopeassa siirtämisessä.

”Hommia pystytään siirtämään tiimin jäseneltä toiselle ilman kuluja, jolloin ei mene aikaa perehdytykseen”, kertoo Jouni.

Liiniä toimintaa

Toisin kuin originaalit kätyrit, nuo söpöt keltaiset pallerot, Meteoriitin Minions-tiimi toimii lean-filosofian periaatteiden mukaan, ilman työnohjausta. Vastuu on tiimillä itsellään.

”Tiimi ei syntynyt minkään organisaatiomuutoksen seurauksena. Mallia ei saneltu ylhäältä päin vaan tiimin omasta toimesta, itseohjautuvasti,” Mikko kertoo tiimin muodostumisesta.

Yksi tiimiä motivoiva tekijä on sisäisten prosessien ja Valo-toimitusten kehittäminen. Tiimiytymisen jälkeen Valo-toimitukset ovat nopeutuneet ja prosessi on hioutunut.

”Valo-toimitukset ovat nykyään hyvin yhdenmukaisia. Olemme tehneet työtä sen eteen, että muutkin noudattaisivat prosessia”, Jouni sanoo.

Prosessien hiomisen seurauksena syntyy työkaluja, joita muutkin voivat käyttää. Hyvä esimerkki tästä on Minions-tiimin kehittämä Genesis-botti, joka automaattisesti muuntaa excel-tiedostoon täytetyn informaatioarkkitehtuurin xml-muotoon.

”Se oli pitkään vain märkä uni. Yksi laajempi projekti oli kuitenkin viimeinen pisara, ja näin päätettiin rakentaa botti”, Jani toteaa.

Meteoriitin Jani Jaakola

Janin mukaan Genesis-botti oli pitkään vain märkä uni, sitten Minions otti ja toteutti sen.

”Vanhassa mallissa olisi tuskin mennyt läpi, että nyt käytetään kolme päivää sisäisen työkalun kehittämiseen. Mutta kun tiedettiin, että se itseasiassa auttaa tiimiä pääsemään tavoitteisiin, niin päätös oli helppo tehdä”, Harri toteaa.

”Kun huomataan epäkohta, asialle tehdään jotain. Ei me haluta pöydälle samoja virheitä toista kertaa”, toteaa Jouni.

Lopulta tiimin tehtävä ei ole suorittaminen ja ominaisuuksien toteuttaminen, vaan lisäarvon tuottaminen asiakkaalle. Ja toki oman duunin mielekkyys.

Ei mitään utilisaatiokoneita

”Muistan ensimmäisen miitin. Oli jännä fiilis, kun ei ollut ketään antamassa töitä”, Sari muistelee.

Tiimi tekee töitä yhteisten tavoitteiden eteen. ”Ehdotamme itse tavoitteet. On ihan eri fiilis tehdä töitä, kun tavoitteet eivät ole vain ylhäältä saneltuja lukuja ja arvoja”, Harri toteaa.

Meteoriitin Harri Niemeläinen

Harri arvioi koodin laatua.

”Tuntuu, että omalla työllä on enemmän merkitystä. Me ei olla mitään utilisaatiokoneita vaan omalla panoksella vaikutetaan tavoitteisiin. Ja sitä kautta omalla työllä on enemmän merkitystä”, Jani sanoo.

Kun on kyse yhteisistä tavoitteista, ei ole väliä tekeekö viikolla 10 vai 40 tuntia laskutettavaa työtä. Pienen pelillistämisen keinoin tavoitteetkin saavat hieman lisäpotkua. ”Meillä on tapana palkita eniten laskuttava tiimin jäsen tiaralla”, Jouni naurahtaa.

Suomalaista koodia maailmalle

Minions-tiimillä ei ole viisivuotissuunnitelmaa. Töitä tehdään ketterästi päivä kerrallaan ja alalla tapahtuviin muutoksiin pyritään reagoimaan mahdollisimman nopeasti.

Meteoriitin Minions-tiimi

Maailmanvalloitus tapahtuu intra kerrallaan.

Muutama kiinnostava asia kuitenkin siintää horisontissa.

”Azure ja moderni SharePoint tulevat varmasti työllistämään Minionsia jatkossa”, Jani toteaa.

Ei tarvitse olla söpö keltainen pallero, ei edes sininen, jos haluaa päästä simeläiseksi. Tiettyjä asioita kuitenkin edellytetään.

”Jos haluaa simeläiseksi ja Meteoriitin kätyriksi, pitää oikeasti olla kiinnostunut erilaisista teknologioista. Ja kätyreiltä varsinkin odotetaan luontaista taipumusta pienten jäynien tekemiseen”, Harri muistuttaa.

Moni ei välttämättä tiedä, mutta Kalasatamasta ja Lutakosta viedään jatkuvasti koodia maailmalle, kun Valo ottaa maailmaa haltuun intranet kerrallaan.

”Me tehdään suomalaisella koodilla kansainvälistä liiketoimintaa. Sitä eivät kaikki tiedä ja ihan täysin ymmärrä. Se on oikeasti iso juttu, ja tässä on mahdollisuuksia vaikka mihin”, Sari toteaa.


Kiinnostaako kansainvälinen koodi ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön? Tutustu meidän avoimiin työpaikkoihin.

Tietoa kirjoittajasta

Sininen Meteoriitti

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)