- 3.9.2018

Moderni SharePoint – mitä, missä, milloin ja miksi?

Kirjoitimme aikaisemmin jo mitä moderni SharePoint tarkoittaa Valon näkökulmasta. Sivosen Jussi avaa tässä tekstissä kattavasti mikä moderni SharePoint on, mitä se tarkoittaa ja ketä se koskee.

Moderni SharePoint tuo mahtavia uudistuksia Microsoftin suosittuun palveluun ja päivittää sen nykyaikaan, tarjoten merkittävästi entistä miellyttävämmän käyttökokemuksen.

Pähkinänkuoreen kiteytettynä, moderni SharePoint on Microsoftin vaiheittain toteuttama ja käyttöönottama uudistus SharePoint-palveluun, joka uudistaa monia asioita sekä käyttöliittymässä että konepellin alla.

Microsoft hyödyntää tässä Office 365 -pilvipalvelunsa joustavuutta ottaen uusia toimintoja käyttöön pala kerrallaan. Se on ehdottomasti yksi pilven vahvuuksia eikä valtaosaa uudistuksista tulla koskaan näkemään on-prem -SharePointissa.

Klassiseen verrattuna, moderni SharePoint tarjoaa loppukäyttäjille täysin uudistuneen käyttöliittymän, joka korvaa monia SharePointin vanhentuneita tapoja ja toimintoja. Tässä kaupassa loppukäyttäjä on ehdottomasti voittaja.

Moderni SharePoint Communication Site

Moderni SharePoint ja esimerkki Communication saitista.

Mitä siirtymä klassisesta moderniin mahdollistaa?

Miellyttävämmän käyttökokemuksen lisäksi päivitys mahdollistaa SharPointin entistä paremman integroitavuuden muihin Office 365 -pilvipalveluihin. Jaetun Groups-arkkitehtuurin ansiosta eri palvelut voivat kytkeytyä toisiinsa saumattomasti. Vanhan SharePointin kanssa tämä oli hankalaa ja toisinaan jopa mahdotonta.

Mitä tämä tarkoittaa suhteessa Microsoftin uudempiin tiimityökaluihin, esimerkiksi Teamsiin? Ensinnäkin on syytä muistaa, että ilman SharePointia ei olisi Teamsia. Teams tarjoaa uudenlaisen käyttöliittymän ja -kokemuksen moniin aiemmin vain SharePointilla toteutettuun toimintoon, kuten esimerkiksi yhteiseen dokumenttien kanssa työskentelyyn.

Kokemuksesta voin sanoa, että löydämme asiakkaidemme kanssa joka päivä hyviä perusteluita ottaa käyttöön moderni SharePoint, uusi Teams tai niiden kombinaatio. Tärkeintä tässä työkalujen ja mahdollisuuksien paljoudessa on pystyä löytämään OMAAN käyttötarkoitukseen, tarpeeseen ja hetkeen sopivin ratkaisu.

Koskeeko tämä minua?

Microsoft mahdollistaa vanhan ja uuden maailman yhteiselon, kiitos pilven jostavuuden. Joissain organisaatioissa klassisten tiimisaittien käyttö jatkuu toistaiseksi, ja uusia ratkaisuja aletaan pikkuhiljaa pilotoimaan. Jotkin organisaatiot näkevät tämän sopivana tilaisuutena loikata moderneihin työkaluihin.

Käytännössä innostus näkyy sekä IT-ylläpidossa, mutta etenkin loppukäyttäjissä, joista osa on saattanut paatua klassisen SharePointin käyttöön. Usealla asiakkaalla oikein ajoitettu ja toteutettu ’työtilaratkaisun modernisointi’ on otettu inolla vastaan:”Mikä siinä kestikin näin pitkään!!” 😉

Jatkossa Microsoftin Office 365 -pilvipalvelu tarjoaa entistä kattavamman tietotyöläisen ja ryhmätyöskentelun paketin, joka ’vain toimii’. Näitä palveluita työkseni kouluttavana organisaatioiden sparraajana olen erittäin onnellinen tästä muutoksesta. Kliseinen ’muutos koetaan uhkana’ – hokema ei päde tässä tapauksessa!

Onko tämä ajankohtaista juuri nyt?

Modernin SharePointin vyörytys käyttäjille on itseasiassa ollut käynnissä jo vuosien ajan. Pala palalta Microsoft uudistaa Office 365 -pilveään. Jännittävimmät muutokset tulevat kun muun muassa introjen rakentamiseen soveltuvat palaset kuten Modern Communication Site tai hubit kypsyvät, joko Microsoftin tai meidän kolmannen osapuolien (kuten Sinisen Meteoriitin Valo) puolesta täysiverisiksi intrapalveluiksi.

Moderni Valo

Esimakua modernista Valosta.

Tulevaisuus tuo tullessaan aina vain uusia ja mielenkiintoisempia juttuja meidän iloksi – samaan hintaan. Ratkaisevaa onkin organisaation kyky omaksua uusia tapoja ja työkaluja nykyisen liiketoiminnan tarpeisiin. Pilvi liikkuu taivaalla ja muuttaa muotoaan, mutta klassisen SharePointin ovat vielä jatkossakin käytettävissä.

Miten siirrytään klassisesta moderniin?

Jos tunnet olosi kokeilunhaluiseksi, suositten testaamaan Microsoftin lanseeraamaa Groupify-työkalua – Sari Soinoja kertoo täällä, miten se toimii käytännössä. Käytännössä Groupify mahdollistaa pilvessä olevan, vanhan SharePoint-työtilan muuntamisen moderniksi Groups-pohjaiseksi työtilaksi.

Me toki tarjotaan osaamistamme vanhojen työtilojen migraatioihin, jotta toiminnot ja työtilat säilyvät ennallaan. Jos tarvitset apua, nappaa hihasta tai ota yhteyttä.

Yksinkertaisimmillaan modernit työtilat tai viestintäsivustot voi ottaa käyttöön jo tänään. Mene SharePointin etusivulle ja luo uusi työtila. Käyttöliittymän oletuksena ovat modernit sivustot, vaikka klassisia sivustojakin on yhä mahdollista toteuttaa.

Mitä tapahtuu klassiselle?

Kuten jo aiemmin mainitsin, klassisen SharePointin sivustot ja toiminnot ovat käytettävissä vielä tulevaisuudessakin. Mutta, uudistusvimmassaan Microsoft on jo ilmoittanut tiettyjen, pitkän historian omaavien toimintojen vaiheittaisesta päättymisestä, mikä on luontevaa kun vanha antaa tilaa uudelle.

Tarkkoja aikoja ’koko klassisen SharePointin’ päättymisestä ei ole olemassa, tukea on luvassa vielä vuosiksi eteenpäin. Mutta askel askeleelta, Microsoft ajaa hellävaroen käyttäjiä ja organisaatioita kohti modernia SharePoint-kokemusta. Nähdään siis siellä!

Tietoa kirjoittajasta

Vanhempi konsultti

jussi.sivonen@valtti.com

+358406790880

Jussi rakentaa parempia sisäisen viestinnän ratkaisuja ja kehittää digityötapoja yhdessä asiakkaiden kanssa.

Kirjoitukset (10)