- 25.10.2018

Office 365 Keep on Track -webinaari, lokakuu 2018

Lokakuun webinaari on paketissa, ja takki on taas hetken aikaa suhteellisen tyhjä. Fiilis on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyhjä, ja kärsimättöminä odotamme Sarin kanssa jo joulukuun webinaaria.

Nyt on takana jo melko pitkä yleisökasvun putki, ja vain kesäkuussa tapahtui pieni notkahdus, mutta se lienee ymmärrettävää, että kesällä ehkä halutaan ajatella muutakin kuin Office 365:sta. Tällä kerralla osallistujia oli yhteensä huikeat 135. Lämmin kiitos kaikille osallistujille aktiivisuudesta webinaarin aikana! Kysymyksiä tuli niin paljon, että emme livenä ehtineet kaikkia käsitellä. Tässä artikkelissa kuitenkin yhteenveto kysymyksistä ja vastauksista.

Linkit ja sisältö

Tuttuun tapaan tässä kootusti vielä linkit webinaarin aineistoihin.

Voit myös katsoa tallenteen suoraan tästä alta.

Yammerin ja Teamsin rooli organisaatiossasi tulevaisuudessa?

Webinaarissa teimme kyselyn siitä miten osallistujat näkevät Yammerin ja Teamsin roolit tulevaisuudessa. Yammerin ja Teamsin ominaisuuksissa on ainakin näennäisesti yhä enemmän päällekäisyyksiä ja asia herättää jatkuvasti paljon keskustelua. Alla kyselyn tulokset:

Vastaukset selvästi osoittavat, että suurimmassa osassa organisaatioita nähdään, että Yammer ja Teams tulevat jatkossakin elämään rinta rinnan, enemmän tai vähemmän sulassa sovussa. Itsekin olen samoilla linjoilla, enkä usko että Microsoft mitenkään määrätietoisesti edes yrittää syrjäyttää Yammerin Teamsin avulla.

Toinen aika mielenkiintoinen yksityiskohta vastauksissa on tuo toiseksi pisin tolppa, eli yli 20% vastaajista kokee, että Yammerille ei ole mitään käyttöä. Sarin kanssa pohdittiin, että tuo voisi kertoa siitä, että ”Teams -aikakaudella” Office 365:een siirtyneissä organisaatioissa ei nähdä Yammerille samanlaista käyttöä kuin sellaisissa organisaatioissa, jotka ovat työskennelleet pidempään Office 365:n kanssa.

Kysymykset ja vastaukset

Tässä alla tiivistettynä vielä webinaarin aikana esitetyt kysymykset ja vastaukset niihin.

OneNote

OneNote on selvästikin aika monelle lempilapsi, koska niin paljon kommentteja ja kysymyksiä webinaarin aikana tuli, että kaikkiin emme yksinertaisesti ehtineet vastata suorassa lähetyksessä.

Teamsissa oleva OneNote on käytännössä sama kuin selaimella käytettävä OneNote, eikä siihen liittyviä muutoksia ole julkistettu. OneNote Onlinen muutokset kulkenevat käsi kädessä muiden Office-ohjelmien Online-versioiden kanssa, eli ulkoasu muuttunee yhtenäisesti niihin kaikkiin, mutta uskomme (ja toivomme), että valintanauha pysyy sellaisenaan. Suurin erohan OneNote 2016:n ja OneNote Windows 10 -sovelluksen välillä lienee juurikin valintanauhan (Ribbon) ulkoasussa ja toiminnallisuuksissa.

Mäkkikäyttäjiä tämä koskee samalla tavalla. Tulevassa Office 2019 -paketissä ei tietääksemme ole erillistä OneNote 2019 -versiota, mutta Office 2019 käyttöoikeuksilla saa edelleen käyttää OneNote 2016 -versiota. Mäkille on tulossa myös Office 2019 versio, joten voimme olettaa Mäkin Office 2019 -paketti sisältäisi myös käyttöoikeuden OneNote 2016 -versioon.

Koulumaailmassa OneNote on erittäin ahkerassa käytössä, jo ala-asteen ensimmäisistä luokista lähtien, joten olemme luottavaisia sen suhteen, että Microsoft tarjoaa tulevaisuudessakin OneNote -työkalun, jolla muistiinpanojen tekeminen on yhtä näppärää ja helppoa kuin OneNote 2016.

Google -tunnuksilla kirjautuminen Office 365 -palveluihin

Nykyään voi kirjautua esim. SharePoint Online -sivustolle suoraan Google -tilillä ilman että siinä välissä Gmail -osoitteesta tehdään erillinen Microsoft -tunnus. Tämä on toteutettu Azure AD B2B -ominaisuuksilla, eli on sitä kautta käytettävissä kaikissa Office 365 -palveluissa. Tähän ei tarvitse maksullista versiota Azure AD:sta, vaan on käytettävissä kaikissa Office 365 -tilauksissa.

Azure AD ja osa sen B2B -ominaisuuksista on taustalla myös ilmais-Teamsissa, josta kerroimme viime webinaarissa elokuussa. Tarkistamme onnistuuko Google -tilillä kirjautuminen myös tähän ilmais-Teamsiin sen jälkeen kun Teamsiin kirjautuminen onnistuu muutenkin, toivottavasti jo ensi webinaariin mennessä. Niin kuin näytimme tässä webinaarissa, niin Google -tilillä ei vielä pääse Teamsiin kirjautumaan ollenkaan.

Näkyykö listojen näkymätkin Teamsissä?

Teamsin kanavaan voi nykyään nostaa välilehdeksi helposti myös listan, dokumenttikirjaston lisäksi. Tällä tavalla Teamsiin tuodussa listassa on käytettävissä myös listaan määritellyt näkymät, tosin listaa tuotaessa Teamsiin ei voi valita näkymää, joka näytetään oletuksena.

Käyttöoikeusryhmien synkronointi Office 365 -ryhmiin

Tätä on kovasti toivottu Microsoftilta, mutta mitään aikataulua lanseeraukselle ei ole vielä kerrottu. Tähän liittyen kyseltiin, vaikuttaako mitenkään Valo Intranetin ominaisuuksiin. Ei vaikuta, vaan Valo käyttää niitä oikeuksia, jotka eri Office 365 ryhmiin ja niihin pohjautuviin sivustoihin on asetettu. Eli myös Valon Teamwork-työtiloissa voidaan hyödyntää AD-ryhmien synkronointia O365-ryhmiin.

”No kertokaa mikä siinä Yammerissa on se juttu/hienous”

Oma mielipiteeni tähän on se, että Teams edustaa sitä omaa työpistettä, jonka ääressä tehdään työtä, ja Yammer on se toimiston kahvikone, jonka ympärille tullaan notkumaan kahvikuppi kädessä kuulemaan mitä muut puuhastelevat, ja kertomaan omista onnistumisista, ja ehkä myös epäonnistumistakin. No, voisiko Teamsiin sitten perustaa yrityksen laajuisen ”kahvikone-tiimin”, jonne voi tulla notkumaan? Toki voisi, ja ehkä webinaarissa esitetyn kyselyn tuloksetkin osoittavat, että monissa yrityksissä ei Yammeria nähdä tarpeelliseksi. Oleellisempi kysymys kuuluukin, perustavatko nämä organisaatiot myös Teamsiin notkumista varten tarkoitettuja tiimejä?

Työasentoergonomistit suosittelevat, että työasentoa ja istuinta vaihdettaisi työpäivän aikana, ettei koko päivää istuta samassa asennossa. Vähän sama asia mielestäni myös työkalujen suhteen:  välillä on virkistävää hypätä toiseen työkaluun, ja käyttää sitä vähän aikaa, kunhan ei jatkuvasti tarvitse hyppiä.

Onko Streamissa oma live event?

Streamissa on kyllä live event -toiminnallisuus, mutta se ei ole erillinen Teamsiin nähden, vaan Teams hyödyntää Streamin livelähetysominaisuuksia.

Saako Flow -pohjaisen muistutuksen sähköpostin sijasta Teamsiin?

Tulevista ominaisuuksista näyttiin demo, jossa näytetään miten listan mistä tahansa päivämääräkentästä voidaan saada heräte, joka käynnistää Flow -työnkulun, joka lähettää sähköpostiin muistutuksen listan riviin, esim. dokumenttiin liittyen.

Tämä asia ei suoraan selvinnyt demosta, ja otamme tämän tarkempaan syyniin kun tämä toiminnallisuus on kokeiltavana. Sen verran voin toki olettaa, että koska pohjalla on Flow, niin veikkaan että Flow-työnkulkua voisi jälkeenpäin muokata niin kuin mitä tahansa Flow -työnkulkua, ja ohjata muistutuksen sähköpostin sijaan Teamsiin.

Seuraava webinaari

Seuraava Office 365 Keep on Track -webinaari pidetään 12.12.2018 kello 09:00 – 10:00. Rekisteröinti on jo avattu, joten käy jo nyt ilmoittautumassa mukaan, niin ei unohdu.

Tietoa kirjoittajasta

Arkkitehti, teknologiakonsultti

mika.berglund@valtti.com

+358 50 570 6237

Mika on toiminut IT-alalla 90-luvulta lähtien ohjelmistosuunnittelijana, teknologiakonsulttina ja arkkitehtina erikoisuusalanaan Microsoftin tuotteet ja palvelut. Viime vuosien aikana hän on keskittynyt auttamaan organisaatioita hyödyntämään Microsoft Azure ja Office 365 -pilvipalveluita.

Kirjoitukset (25)