- 14.5.2019

Modernin SharePointin ja Teamsin laajentaminen   

SharePoint on kokenut renesanssin Modernin SharePointin myötä. Yksi modernin SP:n perusajatuksista on, että asiakkailla olisi vähemmän SharePointin päälle palvelimella toteutettuja, raskaasti räätälöityjä ratkaisuja.

Idea on, että pilvestä tuodaan uusia toiminnallisuuksia suoraan SharePointiin, ja toteutus SharePointin puolella on kevyttä sekä tehty hyödyntäen moderneja web-teknologioita.

Modernista SharePointista on puhuttu paljon käyttäjäkokemuksen ja ylläpidon helppouden näkökulmasta. Se tekee ylläpitäjän elämästä helpompaa ja antaa hänelle entistä enemmän vapauksia sekä työkaluja.

Mutta, modernin SharePointin todellinen vahvuus on juuri sen laajennettavuudessa. Uusien toimintojen ja web-partien tuominen on oikeasti ketterää ja liikkeelle pääsee jo pienillä panostuksilla. Moderni SharePoint pilvessä on myös huomattavan paljon nopeampi kuin klassinen SharePoint pilvessä.

Ja mikä parasta, SharePointiin tuotavat web-partit voi helposti ottaa käyttöön myös Teamsin puolella.

Pilven voimaa

Sovellusten kehittäminen on siirtynyt pilveen ja selaimeen, palvelinta ei enää ole. Näin myös modernissa SharePointissa.

Jos ajatellaan SharePoint-ympäristöä, hyvin tyypillinen tarve on tuoda ja viedä yksinkertaista informaatiota kolmansiin järjestelmiin. Vanhassa maailmassa asia ratkaistaan pistemäisesti räätälöidyllä integraatiolla toiseen järjestelmään.

Azure ja React

Yksinkertaisimmillaan integraation voi toteuttaa React-sovelluksena joka osaa hakee ja vie tietoa kolmanteen järjestelmään. Jos kolmas järjestelmä vaatii autentikoinnin, voidaan ne tallentaa AzureAD:hen.

Enää ei tarvitse tehdä virityksiä palvelimen päälle. Pilvisiirtymän myötä myös sovelluksien logiikka – esim. työnkulut, monitorointi ja notifikaatiot – luodaan yhä useammin pilveen ja etenevissä määrin valmiiden palveluiden päälle. Kun puhutaan Serverless-arkkitehtuurista, se tarkoittaa juuri tätä.

Lisäetuna voidaan tarjota myös muille sovelluksille mahdollisuus hyödyntää samaa logiikkaa.

Moderni SP on nopea ja juttelee myös vanhojen järjestelmien kanssa

Usein kuulee sanottavan, että pilvi-SP on hidas. Moderni SharePoint itsessään on nopea, ja mikä tahansa fiksusti tehty web-part on käytännössä yhtä nopea kuin erillinen web- tai mobiilisovellus.

Useasti törmätään tilanteeseen, jossa tiedon hakeminen vanhoista järjestelmistä on hyvin hidasta tai järjestelmät eivät tarjoa kaikkea haluttua tietoa. Azuren pilvipalveluista löytyy useita eri tapoja kytkeä järjestelmiä fiksusti toisiinsa. Yksinkertaisimmillaan tällainen on esimerkiksi Azure API Management, joka tarjoaa välimuistin tiedon saannin nopeuttamiseksi.

Web-partina sovellukset voivat myös hyödyntää Graph API:n kautta suoraan SharePointista löytyvää tietoa.

Kytke ja rikasta

Eri järjestelmistä tulevan tiedon toisiinsa kytkeminen on vaivatonta Azuressa eikä täysiverisen palveluväylänkään kehittäminen enää vaadi enterprise-tason budjettia. Organisaatioilla on yhä useammin tahtoa tuoda kaikki olennainen tieto ja sovellukset yhteen käyttöliittymään.  Azuren avulla se onnistuu ilman raskaita integraatio

Mitä kaikkea tämä sitten tarkoittaa? Tästä kerron lisää seuraavassa bloggauksessa.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)