- 16.5.2019

Teknologia, tasa-arvo ja rakkaus 

Jos kuljet Sörnäisten rantatietä, saatat löytää sateenkaaren värit yllättävästä paikasta. Vanhan siilorakennuksen seinää koristaa värien harmonia. Kyseessä on kuvataitelija Santtu Laineen ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian yhdessä toteuttama julkinen taideteos ”Rakkauden riemutolppa”, joka muistuttaa meitä avoimuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tärkeydestä.

Miten tämä liittyy teknologiaan? Sininen Meteoriitti on tukenut hankkeen toteuttamista. Miksi? Koska me allekirjoitamme teoksen taustalla olevat tavoitteet ja haluamme tuoda väriä harmaaseen kaupunkiympäristöön.

Meidän, teknologia- ja ohjelmistoyrityksen näkökulmasta, edellä mainitut tavoitteet ovat ajankohtaisempia kuin koskaan.

Ensinnäkin, Suomessa on valtava pula ohjelmistoalan osaajista. Töitä löytyy heti useammalle tuhannelle koodarille. Tämä on iso haaste, mutta myös merkittävä mahdollisuus. Mahdollisuuksia ja reittejä työllistyä alalle on useita, ja jos intoa ja tahtoa vain riittää, töitä on tarjolla.

Hyvänä esimerkkinä tästä mainittakoon suuren suosion saavuttanut Mimmit koodaa -hanke. Meille yksi säännöllinen työllistämisen malli on ollut myös erilaiset työllistämishankkeet kuten esimerkiksi Saranen Consulting Oy:n järjestämä Azure-akatemia.

Toiseksi, liiketoiminnan näkökulmasta, ollaan menossa ohi ajan, jossa vain isot pärjää ja menestyy. Pilvi antaa sellaista voimaa ja arsenaalia sekä pienille että keskisuurille yrityksille, että isoilla, byrokratian hidastamilla organisaatioilla on pian vaikeuksia pysyä perässä. Omalla konesalilla keuliminen ei enää riitä.

Kolmanneksi, sekä asiakaskokemuksen että työpäiväkokemuksen näkökulmasta saavutettavuuden merkitys korostuu. Yksi esimerkki on tästä EU:n saavutettavuusdirektiivi, joka edistää yhdenvertaisuutta pyrkien varmistamaan, että kukaan ei jää julkisten palveluiden ulkopuolelle.

Saavutettavuuteen liittyy myös modernit työkalut ja työtavat. Edelleen tilanne monissa organisaatioissa on sellainen, että vain konttoriväellä on pääsy esimerkiksi yrityksen omaan intraan. Jos intraan haluaa päästä, pitää kentältä tulla käymään toimistolla.

Kenttätyöntekijöiden huomioiminen digipalveluita kehitettäessä on asia, johon itse panostamme tällä hetkellä merkittävästi. Lähtökohtaisesti kaikkien työkalujen ja palveluiden pitää toimia mobiilissa, oli kyse sitten julkisista tai organisaation sisäisistä palveluista. Kaikkien saatavilla olevat digiratkaisut mahdollistavat suurempien ihmisjoukkojen osallistamisen tehokkaasti yhteistyöhön.

Joten älä ihmettele, jos kuljet Sörnäisten rantatietä ja bongaat sateenkaaren yllättävästä paikasta. Meitä se muistuttaa siitä, että digipalveluita tehdään kaikille ja digipalveluiden kehittäminen on meidän yhteinen asia. Sinulle se ehkä merkitsee jotain muuta.

Lisätietoa teoksesta löydät Taideyliopiston sivuilta täältä.

Rakkauden riemutolppa

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)