, ja - 12.6.2019

Office 365 Keep on Track -webinaari, kesäkuu 2019

Kesäkuun webinaari on takana päin ja kokosimme tähän artikkeliin tietopaketin webinaarin sisällöstä. Kiitos kaikille osallistujille sekä kysymysten esittäjille!

Seuraava webinaarimme pidetään 22.10.2019 klo 14-15, rekisteröitymään pääset täältä.

Linkit sisältöihin

Webinaaritallenteen videon voit katsoa Youtube-kanavaltamme suoraan tästä alta.

Tässä linkit suoraan aihealueisiin:

Kysely: Mikä on pääasiallinen hakukoneesi?

Totuttuun tapaan suoritimme kyselyn tälläkin kerralla. Tämän kertainen kysely koski hakukonetottumuksia. Kysely oli kaksiosainen, josta ensimmäinen kysely suoritettiin ennen kuin esittelimme Bingin uusia ominaisuuksia ja miten se integroituu Office 365:een. Toinen kysely suoritettiin Bingin esittelyn jälkeen. Myönnettäköön, että asettelu oli hieman tarkoitushakuinen, mutta halusimme tällä kyselyllä myös tuoda esille sitä seikkaa, että Googlella ollessa niin valtava ylivoima, ei kukaan vaivaudu selvittämään muita vaihtoehtoja, koska Google on monille ”riittävän hyvä”. Bingissä on kuitenkin lähestymistapoja, joita Googlella ei ole, joten se voisi toimia hyvin täydentävänä palveluna, vaikkei se välttämättä heti olisikaan Googlea syrjäyttämässä.

Alla kuvaajat näistä molemmista kyselyistä.

Tässä ensimmäisessä kyselyssä huomioitavaa on, että Bing oli kyllä vaihtoehtona, mutta ei näy kuvaajassa, koska se ei saanut yhden yhtä ääntä. Vastauksia tuli kuitenkin yli 100 kappaletta.

Tämä kysely suoritettiin sen jälkeen kun olimme esitelleet Bingin uusia ominaisuuksia muutamalla kalvolla, ja selvästi aihe herätti ainakin varovaista kiinnostusta. Eihän tuosta mitään kovaa ryntäystä Googlesta pois ole havaittavissa, mutta huomionarvoista on, että Bing nousi 0%:sta 7,5%:iin, ja ”Jokin muu” vaihtoehto kasvatti myös suosioitaan. Vain Googlen osuus pieneni 96%:sta 90%:een.

Me kyllä tulemme käyttämään enemmän Bingiä hakemiseen, tosin Google lienee vielä se ykkösvaihtoehto.

Kysymykset ja vastaukset

Alla webinaarin aikana esitetyt kysymykset ja vastaukset niihin.

OneDrive for Business Request files

Webinaarissa kerroimme, että OneDrive for Business Request files-ominaisuus on Working on it -statuksella, eli sitä työstetään Microsoftin toimesta. Jos haluat käydä vaikuttamassa ominaisuuden toteutumiseen, käy äänestämässä UserVoice-sivustolla.

Mikä on Access-tiedostojen kohtalo?

Mitään suoria viitteitä siitä, että Access ja sillä tehdyt tietokannat olisivat hiipumassa, ei ole, mutta hienovaraisia vihjailuita siihen suuntaan on ehkä havaittavissa.

Nopea vilkaisu Officen tiekarttaan ja mitä sieltä Accessiin liittyvää löytyy kertoo että sieltä löytyy kaksi ominaisuutta Accessiin, joista molemmat on julkaistu jo viime vuoden puolella, eikä mitään uutta ole kehitteillä. Jos verrataan esim. kuumaan perunaan, Microsoft Teamsiin, niin tiekartta kertoo täysin erilaista tarinaa – 33 julkaistu, 8 levityksessä ja 30 kehityksessä.

Toisena indikaationa voitaneen pitää tätä Microsoftin julkistusta, jossa kerrotaan että SharePointin Access Service -palvelua ei enää suositella käytettäväksi, vaan on syytä pohtia muita vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi PowerApps. Vaikka Access Service on SharePointin palvelu ja hieman eri asia kuin Access työpöytäsovellus ja sillä tehdyt relaatiotietokannat, niin voihan tuon tulkita ainakin heikkona merkkinä siitä, että Accessille kannattaisi pohtia muita vaihtoehtoja.

Jos ajattelee yksinkertaisia relaatiotietokantoja, voi SharePointin listoilla toteuttaa hyvin samantyylisiä ratkaisuja tekemällä useita listoja ja luomalla näiden välille relaatioita. Moderneilla SharePoint-sivustoilla näiden listojen käyttökokemus on erittäin hyvä, ja se tarjoaa hyvän vastineen Accessin tietojen ylläpitoon. Accessilla tehdyt lomakkeet voi korvata PowerApps-sovelluksilla, joiden avulla voidaan ylläpitää SharePointin listoja, mikäli SharePointin oma käyttöliittymä ja sen toiminnallisuudet eivät riitä.

Voiko tiedostojen palautuksen SharePointissa tehdä eri paikkaan, vai meneekö tiedosto/kirjasto aina päälle?

Tiedostojen palautus Files restore -toiminnolla palauttaa tiedostot aina alkuperäiseen sijaintiinsa, eli siihen kirjastoon, josta niitä palautetaan.

Milloin tämä SharePoint Home olisi tulossa? Voiko organisaatio estää tuon ilmestymisen ympäristöön?

Minkä tahansa viestintäsivuston muuttaminen SharePoint home -sivuksi tulee Microsoftin suunnitelmien mukaan rolling out tilaan tämän vuoden kolmannella kvartaalilla, heinä-syyskuussa. Tiedotamme tulevissa webinaareissa, milloin toiminto on käytettävissä. Kyseessä on PowerShellillä tehtävä toimenpide, joten toiminto on automaattisesti toteutettavissa, mutta mikään sivusto ei automaattisesti muutu kotisivuksi ilman, että PowerShell-loitsu ajetaan 🙂

Voiko SharePoint home-sivustoja olla useampia? Voiko sillä olla aliosioita?

Ei, jokaisessa tenantissa voi olla vain yksi SharePoint home -sivu. Kyllä, SharePoint home-sivulla voi olla siihen liitettyjä ”alisivuja”, eli se voi toimia myös hubsitena.

Lue täältä lisää aiheesta SharePoint home sites.

Planner notifikaatioista vielä kysymys: tuleeko kommenteista myös notifikaatit jos tehtävä on mulle assignattu?

Kyllä, jos sinulle on osoitettu tehtävä ja joku kommentoi sitä tehtävää, myös siitä tulee notifikaatio sähköpostiin (mikäli notifikaatioita ei ole estetty).

Ymmärsin että Stream oli ylipäänsä poistumassa, sitä kuitenkin kehitetään? Onko MS videoihin tulossa äänen tunnistaminen ja indeksointi?

Microsoft Stream ei ole poistumassa, paremminkin vasta kunnolla tulossa, ja sitä kehitetään koko ajan. Sen sijaan Microsoft Video on poistumassa jollain aikavälillä O365-portaalista, mutta siitä ei ole vielä annettu päivämäärää. Sen vuoksi siihen ei myöskään ole tulossa uusia ominaisuuksia. Videoita käyttävät ratkaisut kannattaa siis jatkossa rakentaa Streamin varaan. Viime vuoden lokakuun webinaarissa kerroimme, että Stream on saatavissa nykyään myös Office 365 Business -luokan lisensseissä, joten Stream on siltäkin näkökulmalta hyvä valinta.

Seuraava webinaari

Seuraava Office 365 Keep on Track -webinaari pidetään 21.8.2019 kello 14:00-15:00. Ensi webinaarissa saattaa olla jotain aivan uutta, joten jos et halua missata sitä, ilmoittautuminen on jo avattu, tiedät mitä tehdä 🙂 Lähetämme myös muistutuksen lähempänä webinaaria.

Palaute

Kuulemme mielellämme mielipiteitäsi webinaarisarjaamme liittyen, jotta voimme kehittää tulevia jaksoja vielä kiinnostavammaksi. Palautelomakkeen täyttäminen ei kovin kauaa kestä, mutta antaa meille todella arvokasta tietoa. Siksi otamme jokaisen palautteen kiitollisina vastaan. Kiitos siis jo etukäteen palautteestasi!

Mukavaa kesää, nähdään elokuussa!

Sari & Mika

Tietoa kirjoittajista

Product Owner

sari.soinoja@valointranet.com

Vieraileva kirjoittaja. Product Owner Valo-tuoteperheessä sekä Keep on Track -webinaarien vetäjä.

Kirjoitukset (20)

Arkkitehti, teknologiakonsultti

mika.berglund@valtti.com

+358 50 570 6237

Mika on toiminut IT-alalla 90-luvulta lähtien ohjelmistosuunnittelijana, teknologiakonsulttina ja arkkitehtina erikoisuusalanaan Microsoftin tuotteet ja palvelut. Viime vuosien aikana hän on keskittynyt auttamaan organisaatioita hyödyntämään Microsoft Azure ja Office 365 -pilvipalveluita.

Kirjoitukset (25)

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)