Viime viikolla vietettiin energiansäästöviikkoa. Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu toimenpiteet kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi ja syyskuun lopulla ruotsalaisen Greta Thunbergin johdolla nuoret ympäri maailman vaativat, että maailma on pelastettava ilmastonmuutokselta. IT-talon tulee kohdella työntekijöitään hyvin, tehtävä vihreitä valintoja ja tarjottava mielenkiintoinen työympäristö.

Viime viikon energiansäästöviikko viestii meitä kaikkia koskettavista asioista: kuinka energiaa ja materiaaleja järkevästi käyttämällä vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita toimintamme ympäristövaikutuksia. IT-taloissa helposti keskitytään omaan kuplaan, on kiire ratkaista omia ja asiakkaan digikriisejä.

”Jos uusimpaan tutkimukseen on uskominen, suomalaiset nuoret ammattilaiset haluavat töihin vastuullisiin yrityksiin. Vastuullisuus tarkoittaa, että työnantaja kohtelee työntekijöitään hyvin ja tarjoaa mielekkään työympäristön ja -kulttuurin ja se vastaa nuoren omia arvoja.”, kirjoittaa toimittaja Tuula Laatikainen Tekniikka & Talous- julkaisussa.

Sininen Meteoriitti tarjoaa työntekijöilleen useita etuja

Työnantaja kannustaa aktiivisempaan ja ilmastoystävällisempään työmatkaliikkumiseen maksamalla tuhanteen euroon asti polkupyörän. Suomen toimistoilta löytyy myös toimistopyörät.

Etätyön lisäksi kehitetään parhaillaan konseptia kohti laajempaa arvolupausta. ”Päätimme, että kaikessa Helsingin toimiston toiminnassamme alamme ajatella valintojen kautta; voin valita sen vähemmän luontoa kuormittavan asian”, kertoo markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Arla Joensuu.

Suomi toimii yrityksen kokeilukenttänä ja jos uusien toimintatapojen jalkautus menee hyvin ja toimii aidosti, mallin voi siirtää kansainväliseen toimintaan.

”Tärkeää on muuttaa yrityksen sisällä ajattelumalli. Jos työntekijät eivät usko samaan arvolupaukseen, on turha yrittää jalkauttaa muutosta maailmalle.”

Jokaisen ihmisen velvollisuus on ottaa osaa ilmastotalkoisiin

Joka päivä eteen tulee valintoja, joilla on merkitystä. Syönkö lihaa, menenkö autolla vai bussilla, tilaanko asiakkaalle kiertotalouden mukaisen lahjan. Yritys haluaa muistaa asiakasta onnistuneesta projektista ja palkita henkilökuntaa jatkossakin.

Tärkeintä on aloittaa muutos ajattelussa

”IT-talot on totuttu näkemään edelläkävijöinä, joten on aika alkaa näyttää mallia, miten voimme vaikuttaa”, pohtii Joensuu. ”Positiivisen ulostulon samasta aiheesta teki hiljattain Siili Solutions, aivan mahtavaa!”

Helsingin toimiston kahvinkeittimestä porisee ekologisesti tuotettu kahvi ja seuraavaksi päivitetään tavarataivas.

”Kaikki promomateriaali sekä asiakaslahjat tulemme valitsemaan kestävän kehityksen ehdoilla”, kertoo myynnin- ja markkinoinnin assistentti Rea Björkman. ”Emme ehdoin tahdoin tilaa turhaa muovitavaraa vaan valitsemme ekologiset vaihtoehdot”.

Etätyö on ekoteko

Etätyöstä on puhuttu vuosia, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

Sinisellä Meteoriitilla reilun vuoden verran työskennellyt projektipäällikkö Nina Boman kertoo: ”Riippuen hieman viikoista 1-3 päivää menee etätöissä. Minulla on paljon online-kokouksia asiakkaiden kanssa ja niissä tarvitaan rauhallista ympäristöä eikä avotoimisto aina sellaista mahdollista. Lisäksi projektin raportoinnin, projektisuunnitelmien ja laskutuksen hoitamisen teen yleensä etätyönä, jotta saan rauhassa keskittyä niiden tekemiseen.”

Usealla työntekijöistä etätyön mahdollisuus säästää viikossa useita satoja kilometrejä autolla ajoa. Tekninen tuotantopäällikkö Mikko Niemi laski, että etätyö on säästänyt hänen kohdallaan luontoa vuodessa 20.000:n kilometrin päästöjen verran.

Etätyö on ekoteko ja sen lisäksi se lisää työntekijöiden viihtyvyyttä työpaikalla oleellisesti.

”Etätyö merkitsee vapautta suunnitella työpäivän aikataulutus ja sen tekopaikka mieleiseksi, rauhaa tehdä tehokkaasti työt ilman keskeytyksiä sekä luottamusta, että asiat valmistuvat sovitusti. Olen kaikissa aikaisemmissakin työpaikoissani tehnyt osan työajasta aina etänä, enkä osaa kuvitella sellaista työpaikkaa itselleni, jossa työntekijöihin ei luotettaisi tarpeeksi, että heille annettaisiin etätyömahdollisuus. Näitäkin ikävä kyllä vielä löytyy”, Boman pohtii.

Työtä kattoterassilla

Nuorten ammattilaisten valitsemalla suosituimpien työpaikkojen listalla on useita IT-taloja, sekä Sinisen Meteoriitin vuoden ohjelmistotalokumppaniksi valinnut Microsoft. Valintaan vaikuttivat työntekijöiden hyvä kohtelu.

Samaa mieltä on Nina Boman. ”Aloitin SiMella (Sininen Meteoriitti) syyskuussa 2018 eli nyt on reilu vuosi tullut täyteen. Olen viihtynyt erinomaisesti ja saanut työskennellä monipuolisesti erilaisten huippuosaajien kanssa Kalasataman ja Jyväskylän toimistoista.”

”Enimmäkseen teen etätyötä kotoa käsin Arabianrannasta. Työpisteenä on riippuen tehtävistä sohva, ruoka-tai työpöytä.”  Kauniilla ilmalla Nina työskentelee parvekkeella aurinkotuolissa tai taloyhtiön kattoterassilla.  Jonain päivinä töitä tehdään asiakkaan tiloissa tai kirjastossa.

Tänä aamuna etätyöpäivä alkoi kotona joogaamalla Yogaian parissa

 

Sinisen Meteoriitin Helsingin toimiston lupaukset ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi:

  • sähkön ja veden kulutuksen vähentäminen kiinnittämällä huomiota toimiston valoihin ja virransäästöön laitteiden osalta
  • tehostamalla kierrätystä ja hävikkiä lisäämällä toimistoon kartongin, metallin sekä muovin kierrätysmahdolisuuden
  • vaihtamalla asiakkaiden sekä henkilökunnan lahjat kiertotalouden mukaisiin vaihtoehtoihin
  • kannustamalla kestävään työmatkaliikkumiseen polkupyöräedun sekä toimistopyörän avulla
  • mahdollistamalla etätyön

Lisätietoja:

Chief Marketing Officer Arla Joensuu
Puh +358 456 56 70 65
arla.joensuu@meteoriitti.com

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)