- 15.11.2019

Näkövammaisen paraurheilijan arkea auttaa digitalisaatio ja määrätietoinen asenne

Parayleisurheilun MM-kilpailut on parhaillaan loppusuoralla Arabiemiraattien Dubaissa. Suomesta kisoihin osallistuu seitsemän urheilijan joukkue ja pistesaaliina on upeat 5 mitalia. Kisoja on herkeämättä seurannut 16-vuotias Iida Lounela. Sininen Meteoriitti on Lounelan tukena osana Jalostajan Para Team -hanketta, jonka tavoitteena on parantaa paraurheilijoiden asemaa Suomessa.

Sinisen Meteoriitin ja näkövammaisen Lounelan yhteistyö alkoi kesällä 2019, kun Sininen Meteoriitti sponsoroi Lounelaa Jalostajan luotsaamassa parasponsorointihankkeessa. Hankkeen tarkoitus on nostaa paraurheilua laajemmin kansalaisten tietoisuuteen ja kerätä varoja tiimin urheilijoille yhteistyökumppaneiden avulla.

Lounelan positiivinen asenne ja päämäärätietoisuus tekivät Siniseen Meteoriittiin vaikutuksen ja oli helppo tehdä päätös sponsorointihankkeeseen lähtemisestä. Tarkoitus on jatkaa paraurheilun tukemista vuosittain. Paralähettilääksi tullaan valitsemaan sellainen henkilö, joka on vuoden aikana osoittanut positiivista ja päämäärätietoista asennetta, kertoo markkinoinnista vastaava Arla Joensuu.

Näkövamma ei estä unelmien saavuttamista

Iida Lounela on on syntymästään saakka nähnyt huonommin, kuin muut. Näkövamma ei kuitenkaan ole Lounelan menoa hidastanut ja hän muistelee, että noin 4-vuotiaana hän on saanut ensikosketuksen yleisurheiluun kotipaikkansa järjestämissä lasten kisoissa. Nykyään Lounela treenaa tavoitteellisesti kaksi kertaa päivässä, ja siitä on kiittäminen syksyllä alkanutta Mäkelänrinteen urheilulukiota.

”Aamutreenit treenaan kaikille suunnatuissa treenissä ja iltatreenit teen paraurheilijoiden kanssa”, Iida kertoo. ”Ensimmäistä kertaa olen tilanteessa, missä valmennustiimiini kuuluu ihmisiä, joilla on erityinen osaaminen paravalmennukseen.”

Tulokset tuntuvat jo ja treeni kulkee hyvin, vaikka takana on iso elämänmuutos. Iida on muuttanut perheensä kanssa Helsinkiin ja taakse on jäänyt pieni Ilmajoki. Lounelalle muutto isoon kaupunkiin on helpottanut päivittäistä arkea, sillä julkinen liikenne auttaa itsenäisemmässä liikkumisessa. ”Ilmajoella olin aina toisten kyytien varassa, sillä en tietenkään voi mennä yksin polkupyörällä tai vaikkapa mopolla.”

Kysyvä ei tieltä eksy

Helsingin reittejä opetellessa Iida on pitänyt mukanaan näkövammaisten keppiä, jotta ympäristön on helpompi suhtautua ja reagoida hänen vammaansa. ”En näe bussien numeroita, joten keppi antaa tavallaan turvaa. Kuskien on pysähdyttävä nähdessään näkövammaisen kepin kanssa. Minusta ei muuten huomaa, etten näe niin kuin valtaosa”, Iida pohtii ja jatkaa:”Kysyn usein apua, jos en näe.”

Iidalle oma näkövamma on normaalia, joten hän ei osaa verrata miten elämä on ehkä ollut erilaista, kuin 100%:sti näkevillä. Arjessa huono näkö aiheuttaa tietysti joitain haasteita, mutta esimerkiksi nykyaikaisten digitaalisten apuvälineiden avulla Lounela pystyy käymään normaalisti koulua. Apuvälineet auttavat esimerkiksi lukemaan taululta.

Tavoitteellisesti kohti parempia tuloksia

Viime kesänä Lounela voitti kultaa nuorten parayleisurheilun MM-kisoissa ja seuraava tavoite siintää vuoden 2020 kesän aikuisten EM-kilpailuissa sekä paraolympialaisissa vuonna 2024.

Lounela on herkeämättä seurannut kuluvan viikon parayleisurheilun MM-kisoja ja kokee inspiroituneensa kisoista valtavasti: ”Tämän viikon treenikin on kulkenut todella hyvin ja on ollut upeaa katsoa tulevia kilpakumppaneitani, odotan tulevaa omaa kisakautta innolla!”

Sininen Meteoriitti toivottaa Iidalle sujuvaa treenikautta ja onnittelee vielä MM-kullasta!

#parampiarki

Iidan matkaa kohti arvokisoja voit seurata täältä.

Kuvat: Iida Lounelan kotialbumi sekä paralympiakomitean kuvaaja Juhani Järvenpää.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)