Vuosikymmenen ensimmäinen Office 365 Keep on Track -webinaari on pidetty. Kiitos kaikille teille kuulijoille, jotka käytitte aikaanne kuunnellaksenne meitä. Tälläkin kertaa linjoilla oli reilusti toista sataa osallistujaa.

Totuttuun tapaan tästä blogiartikkelista löydät kaiken tarpeellisen aineiston liittyen webinaariin.

Esitysmateriaalit

Pikalinkit eri aihealueisiin videotallenteessa:

Kysymykset ja vastaukset

Webinaarissa tuli runsaasti kysymyksiä ja osaan näistä vastasimmekin jo webinaarin aikana, mutta kaikkiin emme valitettavasti ennättäneet vastaamaan, joten seuraavaksi kooste kysymyksistä ja vastauksistamme niihin.

Onko Microsoft Streamiin tulossa tuki automaattiselle suomen kielen tekstitykselle lähiaikoina?

Suomen kieli on maailman mittakaavassa varsin marginaalinen kieli, joten emme lähiaikoina odota tukea automaattiselle tekstitykselle suomen kielellä Stream-palvelussa. Tässä artikkelissa mainitaan toistaiseksi vain maailmankielet englanti, kiina, ranska, saksa, italia, japani, portugali ja espanja. Todennäköistä on, että joku suomalainen palveluntarjoaja tarjoaa puheen tunnistustpalveluita, joko suoraan Streamiin integroituina tai erikseen, joiden avulla voidaan generoida tekstitystiedosto, jonka voi ladata Stream-palveluun videon kanssa, ja sitä kautta saada tekstitystä.

Jos on oikeat ja sopivat työkalut, niin tekstin kirjoittaminen ja ajoittaminen ei välttämättä mikään kovin iso työ ole. Mika koitti tätä aikoinaan omalla Youtube-kanavallaan yhdessä videossa, jonka hän tekstitti englanniksi manuaalisesti. 8 minuutin mittaisen videon tekstittämiseen kului arvioilta 20-30 minuuttia aikaa. Mikäli tekstitys ei automaattisesti näy, saat sen kytkettyä päälle videon alalaidasta.

Haluamme tehdä ohjevideoita sisäisistä järjestelmistä. Miten saamme Streamissa videon tallennuksen käyttöömme?

Tämä kysyjä viittaa todennäköisesti samaan mitä mm. täälläkin kysytään. Kyse on siis Microsoft Stream:n ominaisuudesta, jolla suoraan Streamista voisi käynnistää videon tallennuksen, johon todennäköisesti saisi oman ruutunsa lisäksi tallennettua myös kuvaa webbikamerasta.

Tätä ominaisuutta ei ole vielä julkaistu, vaikka siitä paljon on eri puolilla kirjoitettukin. Se on ollut Microsoft Stream -tiekartalla jo yli kaksi vuotta. Tarkemmat tiedot kyseisestä ominaisuudesta löytyvät tämän linkin takaa. Sattumoisin sitä on päivitetty samana päivänä meidän webinaarimme kanssa. Tämän hetken tieto on, että ominaisuus julkaistaan vuoden 2020 toisella neljänneksellä, eli käytännössä juhannukseksi.

Sitä odotellessa kannattaa tutustua PowerPointin videotuotanto-ominaisuuksiin, joilla voi oikein mainiosti tehdä esimerkiksi sisäisiä ohjevideoita. Omalta ruudulta kaapatun videon voi lisätä osaksi PowerPoint-esitystä, hienosäätää sen ajoitusten avulla automaattisesti eteneväksi kokonaisuudeksi, jonka voi sitten itsessään julkaista videoksi Stream-palveluun. Tällä tavalla ohjevideon voi rikastaa muulla grafiikalla tai tiedolla, joka tehostaa ohjevideon sanomaa.

Tässä vielä linkit kaksiosaiseen artikkelisarjaan, jossa kerrotaan mitä kannattaa ottaa huomioon ohjevideoita suunnitellessaan:

Mitä migroinnissa tehdään automaattisesti? Voiko Streamia ottaa käyttöön itse?

Kun automaattinen migrointi alkaa, siirretään kaikki videot vanhasta Office 365 Video -portaalista Stream-palveluun, automaattisesti Microsoftin toimesta. Tämän johdosta ei itse tarvitse tehdä mitään.

Microsoft Stream on erillinen Office 365 -sovellusperheeseen kuuluva palvelu, joka tätä nykyä löytyy kaikista Office 365 lisenssivaihtoehdoista. Sitä voi alkaa käyttää heti, eikä migraatiota tarvitse odottaa. Esimerkiksi me Sinisellä Meteoriitilla olemme käyttäneet Streamia jo vuosia, mutta meillä on edelleen videoita vanhassa Office 365 videoportaalissa. Niiden migrointi tulee käynnistymään 1.3.2020 jälkeen, koska meillä ei ole ollut mitään syytä siirtää migrointiaikataulua eteenpäin.

Kuinka pitkään tuo linkki on voimassa?

Tämä kysymys liittyy OneDriven ominaisuuteen jolla tiedostoja voi pyytää, yleensä oman organisaation ulkopuoliselta henkilöltä. Pyyntölinkki on voimassa niin kauan kuin kansio, johon pyyntö kohdistuu, on olemassa. Jos kansion poistaa, pyyntölinkki lakkaa toimimasta.

Voiko tiedoston jakaa tällä tavalla organisaation sisällä, vaikka ulkoinen käyttö ei olisi sallittu?

Ulkoinen käyttö pitää organisaatiossa olla sallittu, jotta tiedostojen pyytämisen ominaisuus on käytettävissä. Tämä koskee sekä sisäisiä että ulkoisia käyttäjiä. Oman organisaation sisällä tiedostoja voi toki pyytää ja jakaa muillakin tavoilla, esimerkiksi luomalla kansion ja jakamalla sen kollegoille ja samassa viestissä pyytää lisäämään sinne dokumentteja.

Mitä tapahtuu, jos viesti lähetetään edelleen jollekin toiselle?

Jokainen käyttäjä, jolla on linkki pystyy tallentamaan linkin kautta tiedostoja kansioon. Käyttäjät eivät pääse näkemään mitä muita tiedostoja kansiossa on.

Pystyykö kohdentamisessa käyttämään AD-ryhmiä

Kysymys koskee sisällön kohdentamista modernissa SharePointissa. Kyllä, myös AD-ryhmiä voi käyttää kohdentamiseen.

Koskeeko tuo kohdennus pelkästään SharePointin omia web-osia, miten tuo käy yhteen Valon lisäosien kanssa?

Tämä kyseinen kohdennus koskee vain ootb SharePoint webosia, Valon omissa webosissa on omat kohdennusasetuksensa.

Voiko ulkoinen käyttäjä vastata Skypen kautta, jos hänellä ei ole Teamsia?

Kyllä. Keskustelun osapuolet eivät välttämättä edes tiedä, mitä ohjelmaa toinen osapuoli käyttää.

System audiosta varmaan poistetaan automaattisesti Teamsiin tuleva puheaudio?

Kyllä. Emme ole havainneet ongelmaa tämän suhteen.

Onko videon laatu Teamsissa katsojalle luotettavan hyvä?

Kuvanlaatu riippuu loppujen lopuksi hyvin paljon osapuolten verkkoyhteyksien laadusta. Mikäli nämä ovat kunnossa, on Teamsin kuvanlaatu riittävän hyvä useampiin käyttötarkoituksiin.

Seuraawa Webinaari

Seuraava webinaari pidetään 22.4.2020 klo 09-10. Rekisteröinti on jo avattu, joten varaa paikkasi eturivistä nyt, niin ei pääse unohtumaan 😉

Tietoa kirjoittajista

Arkkitehti, teknologiakonsultti

mika.berglund@valtti.com

+358 50 570 6237

Mika on toiminut IT-alalla 90-luvulta lähtien ohjelmistosuunnittelijana, teknologiakonsulttina ja arkkitehtina erikoisuusalanaan Microsoftin tuotteet ja palvelut. Viime vuosien aikana hän on keskittynyt auttamaan organisaatioita hyödyntämään Microsoft Azure ja Office 365 -pilvipalveluita.

Kirjoitukset (25)

Product Owner

sari.soinoja@valointranet.com

Vieraileva kirjoittaja. Product Owner Valo-tuoteperheessä sekä Keep on Track -webinaarien vetäjä.

Kirjoitukset (20)