- 4.5.2020

Uran aloittaminen koronakriisin keskellä

Millaista on ottaa uran ensiaskeleet, kun heti ensimmäisinä päivinä työtehtäviin perehtyminen muuttuukin toimiston sulkemiseksi ja sisäisen kriisiviestinnän suunnitteluksi?

Kun Jennifer Sonprasit aloitti Sinisellä Meteoriitilla kaksi kuukautta sitten, koronakriisi oli vasta aluillaan. Kun Suomen hallitus linjasi varotoimenpiteitä maaliskuun puolivälissä, myös SiMe halusi kantaa kortensa kekoon kehottamalla työntekijöitään hoitamaan tehtävänsä ensisijaisesti kotoa käsin. Niinpä ensimmäisen viikon jälkeen Jenniferkin siirtyi kotona työskentelyyn, eikä tarvetta toimistolle ole ollut sittemmin.

Jenniferin työtehtäviin kuuluu mm. uusien työntekijöiden onboardauksen läpivienti, sisäinen viestintä, toimiston arkeen liittyvät juoksevat asiat, matkavaraukset, sisäisten tapahtumien järjestäminen ja koordinointi, intranetin päivittäminen sekä erilaisten HR-prosessien kehittäminen yhdessä muun HR-tiimin kanssa.

Millaiseksi uuden HR-koordinaattorin työskentely on muotoutunut kotitoimistossa ja miten sosialisoituminen ja työkavereihin tutustuminen on onnistunut eristyksissä?

Kotona työskentelemisen taito piti opetella alusta

”Työskentelen parhaiten ihmisten seurassa – ja mielellään ihan muualla kuin kotona.”

Etätyöskentely etenkin kotoa käsin on taito. Vaikka monille organisaatiossamme kotitoimisto on arkea, monille koti on paikka, jossa työt voi unohtaa jopa kokonaan. Myös Jennifer on pitänyt kotia paikkana irtaantua töistä, ja toimistolla työskentely on aina ollut tehokkaampaa kuin kotona.

”Olen muutaman kerran aikaisemmin työskennellyt kotona, mutta työtehokkuus on ollut yleensä heikko. Sitä helposti nukkuu pitkään ja tekee töitä pitkälle iltaan, kävelee joka toinen hetki jääkaapille, alkaa siivoamaan tai pyykkäämään ja ties mitä muuta. Kotona on vain liikaa häiriötekijöitä.”

Kun kotona työskentely ei ole enää vain optio, vaan velvollisuus, muutostoimenpiteitä on tehtävä.

”Siirsin ruokapöytäni ikkunan eteen ja kehitin rutiinit aamuille ja työstä irtautumiselle. Sovimme tiimin kanssa pitävämme päivittäisen aamupalaverin, jossa käymme työtilanteita läpi. Tällä tavalla ei ole ollut mahdollisuutta nukkua pitkälle päivään, vaan aloitan työt yhdeksältä, kuten tekisin toimistollakin. On paljon helpompaa tehdä töitä, kun on muuttanut ajattelutapaa ja miettinyt työpäivän rytmin jo valmiiksi.”

Yhteys kriisin keskellä

”En olisi heti ensimmäisenä kuvitellut, että tulisin tutustumaan suurimpaan osaan työkavereista Teamsin välityksellä. Aluksi jännitti kauheasti, tutustunko kehenkään, kun ei tule vahingossa törmättyä ihmisiin taukohuoneessa. Näin ulospäinsuuntautuneena ja sosiaalisena henkilönä vähän jopa pelotti, että kotona työskentelyn aikana jäisin kovin yksin ja työyhteisön ulkopuolelle. Tilanne on ollut omalla kohdalla kuitenkin päinvastoin.”

Kun koko organisaation laajuinen kotityöskentely alkoi, myös kysymykset yhteisöllisyyden ylläpitämisestä heräsivät. Henkilöstömme löi viisaat päät yhteen ja parissa päivässä Teamsissa oli pystyssä virtuaaliyhteisö, jossa työntekijät voisivat kokoontua samalla tavalla, kuin tekisivät toimistollakin.

”Pikkuhiljaa sinne on muodostunut ihan rutiinitaukoja, kuten aamupalaklubi (johon en yleensä itse ehdi mukaan), iltapäiväkahvit ja perjantain afterit. On ollut ihanaa huomata, kuinka aktiivisesti ihmiset pitävät yhteyttä. Kun käytössä on Teams ja muut Microsoftin ja Valon tuotteet, yhteydenpito ja yhteistyö sujuu mutkitta.”

Hauskanpito jatkuu erilläänkin

Kuka sanoi, että hauskanpidon täytyy loppua, vaikka toimistolla ei aikaa enää vietetäkään? Biljardipöydän ja lautapelien jäädessä toimistolle keksittiin uusia tapoja pitää hauskaa. Yhteisössä on nähty Teams bingoa, meme-kilpailua ja viimeisimpänä virtuaaliset vappu-afterit.

”Yksi suosikkityötehtävistäni on ollut järjestää erilaisia työyhteisön virkistyskampanjoita, kuten kuukauden taukojumppakokeilu, liikuntabingo ja virtuaalinaamiaiset. Teamsin avulla saatiin luotua oma ”juhlavenue”, jossa oli eri huoneita erilaisille aktiviteeteille, kuten karaokelle ja piirrä ja arvaa -pelille.”

Paluu toimistolle tuntuu kaukaiselta

”En olisi ikinä uskonut, että alkaisin pitää kotona työskentelystä. Niin on kuitenkin tainnut käydä, ja toimistolle palaaminen tuntuu jotenkin kaukaiselta. Olen jo niin tottunut työskentelemään kotona, ja koska yhteydenpito on ollut niin saumatonta, en ole kokenut olevani yksin. Uskon kuitenkin, että totun taas toimistolle menemiseen yhtä hyvin kuin totuin kotona työskentelyynkin. Odotan myös innolla, että pääsee oikeasti näkemään työkavereita ja jakamaan hauskoja hetkiä toimistollakin.”

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)