- 10.6.2020

Office 365 Keep on Track -webinaari, kesäkuu 2020

Kesäkuun Keep on Track -webinaari pidettiin Microsoft Teams Live -tapahtumana. Ainakin meidän mielestä se oli hauskaa vaihtelua jo vuosia käytössä olleeseen GotoWebinar-palveluun. Piristävää välillä olla ihan omilla kasvoilla eetterissä, että näkyy meistäkin muuta kuin pelkät kalvot ja demot, äänen lisäksi. Toki GotoWebinar-palvelussakin voi käyttää kameraa, mutta emme sitä vaan jostain syystä ole käyttäneet. Microsoft Teams Live -tapahtumissa kameran käyttö tulee jotenkin luontevammin. Ehkä siksi että olemme oppineet tässä kevään aikan istumaan aika paljon erilaisissa Teams-palavereissa, joissa ainakin meillä Sinisellä Meteoriitilla olemme pyrkineet mahdollisimman paljon osallistumaan palavereihin myös videon välityksellä.

Hieman ennalta pelkäsimme, että miten saamme yleisöä liikkeelle uudella alustalla. Sekään ei tietenkään auttanut että monet oli jo kesälomilla siihen aikaan kun webinaari pidettiin. Siitäkin huolimatta, yleisöä saapui yllättävän paljon paikalle. Pienen alkuvarovaisuuden jälkeen alkoi sataa jopa kysymyksiä suoraan lähetykseen. Kiitos niistä! Tällä kertaa emme tehneet yleisöennätystä, mutta emme sitä odottaneetkaan. Silti, ihan mukavaa keskiarvoa. Lämmin kiitos kaikille osallistujille!

Esitysmateriaalit

Kysymykset ja vastaukset

Totuttuun tapaan tiivistämme tähän teidän webinaarin aikana asettamanne kysymykset, joihin emme välttämättä ehtineet suorassa lähetyksessä vastaamaan.

Voiko Stock Images -kuvia huoletta käyttää tekijänoikeuksien näkökulmasta?

Kaikki Stock Images -toiminnon kuvat, niin SharePoint Onlinessa, Wordissa tai PowerPointissa, menevät kategoriaan royalty free. Tekijänoikeuttahan tuo ei poista, jos aivan tarkkoja ollaan, joten niitä ei voi esimerkiksi alkaa myymään omina kuvinaan, mutta SharePoint-sivustoilla ja Office-dokumenteissa niitä saa vapaasti käyttää.

Onnistuuko Spaces-sivustolla metadata-pohjainen navigointi?

Spaces-sivusto on normaali SharePoint-sivusto johon kytketään Spaces-ominaisuus päälle, joten sivustolla voi käyttää samaa navigointia kuin muillakin sivustoilla, myös metadata-pohjaista navigointia.

Voiko tuon sovelluksen upottaa muualle kuin Teamsiin, esim. SharePoint-sivustolle?

Tässä kysymyksessä viitattiin Teamsin sovelluspohjiin, joita esiteltiin webinaarissa lyhyesti. Jos sovellus on PowerApps-sovellus, niin kuin aika moni listatuista sovelluspohjista on, silloin sovelluksen voi upottaa Teamsin lisäksi myös esim. SharePointiin, tai käyttää ihan ”irrallisena”, itsenäisenä PowerApps-sovelluksena. Tämä pitää kuitenkin tarkistaa kunkin sovelluspohjan osalta miten ko. sovellus on toteutettu.

Lists-listat tallentuvat siis SharePointiin?

Kyllä, pohjalla on SharePoint, jota aika monet Office 365 -palvelut käyttävät tietovarastonaan. Lists ei kuitenkaan ole SharePointin ominaisuus, vaan oma O365/M365 palvelu monipuolisten listojen tekemiseen. SharePoint tulee myös hyödyntämään Lists-palvelun ominaisuuksia omissa listoissaan.

Milloin Lists tulee jakeluun?

Targeted release -asiakkaille jakelu alkaa jo kesällä. Mobiilisovellus tulee myöhemmin tänä vuonna.

Kokemuksia Microsoft Teams Live -tapahtumasta

Office 365 Keep on Track -webinaarin studio.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun pidimme Keep on Track -webinaarin Teams Live -tapahtumana. Loppujen lopuksi kokemus oli varsin positiivinen. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että jos punnitsisimme webinaarialustoja pelkästään ominaisuuksien pohjalta, niin Teams Live -tapahtumat ei varmaankaan sijoittuisi kärkeen. Normaalisti webinaarialustat hoitavat myös kaiken oheistoiminnan, itse webinaarin lisäksi, ja tämä puuttuu kokonaan Teams Live:stä. Viittaamme tässä lähinnä rekisteröintiin, kutsujen lähettämiseen, muistuttamiseen ja jälkimarkkinointiin.

Tuottajan näkökulmasta Teams Live on kuitenkin hyvin yksinkertainen, ja sen oppii hyvin nopeasti. Varsinkin jos kokemusta vertaa esim. GotoWebinaariin, niin Teams Live voittaa mennen tullen. GotoWebinarissa pitää melkein olla lentokapteenin koulutus, että osaa käyttää kaikkia nuppeja ja namiskuukkeleita, joita käyttöliittymä on pullollaan.

Analytiikka taitaa olla muissa alustoissa hieman paremmalla tolalla. Toki Teams Live:stä saa kaikkien osallistujien tiedot raakana Excel-listauksena, josta ne kuuluisat Excel-velhot saa tietenkin loihdittua mitä vaan, mutta meille muille voisi analytiikka kyllä olla hieman paremmin pureskeltua.

On kuitenkin muistettava, että Keep on Track -webinaarisarjan yksi keskeisimpiä tehtäviä on esitellä Office 365 -palveluita, ja esitellä miten niitä voidaan eri tarkoituksiin käyttää. Ja kyllähän tuollainen webinaari on suhteellisen helppo järjestää. Meilläkään ei ollut mitään erityislaitteita, vaan kannettavien tietokoneiden lisäksi yksi tavallinen (tosin keskimääräistä hieman kalliimpi) web-kamera ja yksi Jabran ”neukkariufo” mikrofonina. Pysymme ainakin toistaiseksi Microsoft Teams Live -tapahtumissa.

Seuraava webinaari

Seuraava Office 365 Keep on Track -webinaari pidetään 26.8.2020 kello 09-10. Ilmoittautuminen tähän webinaariin on jo avattu, joten nyt kannattaa varata paikka, ettei asia vaan pääse lomien aikana unohtumaan. Koska kokemuksemme Microsoft Teams Live -tapahtumista oli varsin positiivinen, tulemme jatkamaan sillä, nyt ainakin toistaiseksi.

Koko Keep on Track -tiimin puolesta toivotamme kaikille oikein mukavaa kesää!

Tietoa kirjoittajasta

Arkkitehti, teknologiakonsultti

mika.berglund@valtti.com

+358 50 570 6237

Mika on toiminut IT-alalla 90-luvulta lähtien ohjelmistosuunnittelijana, teknologiakonsulttina ja arkkitehtina erikoisuusalanaan Microsoftin tuotteet ja palvelut. Viime vuosien aikana hän on keskittynyt auttamaan organisaatioita hyödyntämään Microsoft Azure ja Office 365 -pilvipalveluita.

Kirjoitukset (25)