YLE Sekasin

Joka viides suomalainen nuori kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä, ja ne ovat tärkein nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä. Noin puolet mielenterveyden häiriöistä alkaa ennen 14 vuoden ikää ja kolme neljästä ennen 24 vuoden ikää.

 

Meillä on siis ongelma, ja sille on tehtävä jotain. Siksi Yle, Suomen Mielenterveysseura, Mielenterveyden keskusliitto ja Mannerheimin lastensuojeluliitto toteuttavat Sekasin-kampanjan, jonka tarkoituksena on rohkaista nuoria puhumaan ongelmista ja vaikeista asioista. 

Lopputuloksena rakennettiin Sekasin247 -palvelu, joka tarjosi ensin kampanjan omaisesti 23.5. – 29.5. chatin välityksellä apua lähes ympäri vuorokauden ja sen jälkeen chatissä päivystetään useampi tunti päivässä vastaten nuorten ongelmiin ja tilanteisiin.

Luova ratkaisu: Nuorille rakennettiin palvelu, joka puhuttelee heidän ikäryhmäänsä niin visuaalisesti, kuin sisällöltään. Mielenterveyteen liittyvistä asioita pitää pystyä puhumaan, joten vapaaehtoisten kriisityöntekijöiden livechat antoi apua välittömästi.

Toteutus: Sekasin247 -palvelun suunnittelu käynnistyi kohderyhmän profiloinnilla, jonka avulla rakensimme yhteisen käsityksen siitä kenelle palvelua suunnitellaan. Alle 20-vuotias mobiililaitteella apua etsivä nuori odottaa palveluilta täysin eri käyttökokemusta, kuin valtaosa olemassa olevista mielenterveyspalveluista tarjoaa.

Tavoitteena on ollut tehdä kohderyhmää ymmärtävä ja visuaalisesti miellyttävä palvelu, johon kehtaa mennä vaikka ruuhkabussissa. Ulkoasu ei anna ulospäin juuri mitään viitteitä siitä minkä aiheen ympärillä palvelun sisällöt liikkuvat.

Sivuston on rakennettu WordPressillä ja chatissä hyödynnetään Ninchatin ratkaisua.

Sekasin 24/7

Sekasin voitti Kultaisen Venlan parhaana lasten- ja nuortenohjelmana. Se tavoitti kampanja-aikana kymmeniä tuhansia nuoria ja jonossa keskustelemaan oli parhaimmillaan tai pahimmillaan lähes tuhat nuorta. RAY tukee Sekasin chatin jatkoa ja vuonna 2017 se siirtyi Suomen Mielenterveysseuran hallintaan, jossa se jatkaa elämää.

Tällä hetkellä Sekasin tavoittaa edelleen tuhansia nuoria joka viikko ja se on tullut jäädäkseen, palvelemaan tärkeää mielenterveydellistä työtä.

www.sekasin247.fi

 

Asiakas:
YLE: Jenna Karas ja Markku Mastomäki

Kuvitus:
Jami Nurminen (YLE) ja Lotta Sjöberg

Tuotanto:
Sininen Meteoriitti
Janne Gylling, Pasi Hulkko ja Tuukka Uskali